Košarica0
Ukupno:0,00 kn
Vaša košarica je prazna.

ABS/ESP

ABS/ESP

Nekad samo za one sa dubokim džepom a danas obavezan u svakom vozilu!

Princip rada ABS-a je iznimno jednostavan: upravljačka jedinica ABS-a stalno nadzire brzinu vrtnje svakog kotača i uspoređuje ih. Ako se tijekom koženja desi da je brzina nekog kotača niža od ostalih (ili je nula, odnosno taj kotač je zablokiran), sustav reagira smanjenjem sile kočenja na tom kotaču te ga tako otpušta da se ponovno počne vrtjeti. Čim se počeo vrtjeti sustav iznova pojačava silu kočenja i sve kreće iznova: to je ono čuveno vibriranje koje se osjeća na pedali kočnice.

 

Što ako sustav prestane raditi? Zakon propisuje da vozilo mora moći zakočiti čak i ako svi sustavi na njemu otkažu. To znači bez servo potpore, ali i bez ABS-a. Dakle, čak i ako ABS ne radi, auto će kočiti. No, ne optimalno.

Od čega se sustav sastoji?

Sustav se sastoji od davača brzine vrtnje kotača (za svaki kotač posebno), prstena davača signala i upravljačke jedinice koja obrađuje te signale i upravlja radom kočnica na već opisani način.

Postoji nekoliko tipova davača brzine vrtnje kotača i najčešći kvar je upravo u njima jer su izloženi svim vremenskim uvjetima, vodi, blatu i koroziji.

 

Što je to ESP? 

ESP (engl. Electronic Stability Program) je elektronički sustav koji sprječava zanošenje vozila, odnosno povećava dinamičku stabilnost, pulsirajućim kočenjem pojedinim kotačima. Kada primjerice, u zavoju stražnji dio automobila počne bočno proklizavati prema vanjskom rubu zavoja, uključuje se pulsirajuće kočenje prednjeg vanjskog kotača, koji asimetričnim kočenjem vraća zaneseni automobil na putanju i sprječava zanošenje. Ovaj sustav može malo povećati potrošnju goriva (jer se povremeno aktiviraju kočnice i usporavaju automobil), pa se kod nekih automobila može i isključiti u vožnji.

Ako Vam se upali lampica ABS ili ESP ili se pojave bilo kakvi problemi s ABS-om, najbolje je otići u servis  da se napravi test sustava pomoću dijagnostike.

Za testiranje ABS-a ili ESP-a možete kontaktirati naš servis pomoću maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili nazovite na telefon: 040 646 932

 

KONTAKTIRAJTE NAS !

PRODAJA: +385 (0)40 645 861
SERVIS: +385 (0)40 646 932
FAX: +385 (0)40 648 120

OIB: 35563624109

WEB: www.autodata.hr
TUNING: www.chip-tuning.com.hr

E-MAIL: info@autodata.hr 

ADRESA:
Autoelektrika Novak d.o.o.
Nikole Tesle 21, 40323 Prelog
Hrvatska

CHIP TUNING